Skip links
Nieuws

Hypotheek meenemen naar ander huis

Verhuisregeling

Als u verhuist naar een ander huis, kan het interessant zijn om uw hypotheek mee te nemen. Het is immers goed mogelijk dat de hypotheekrente die u nu betaalt een stuk lager is dan wanneer u een nieuwe hypotheek zou afsluiten. 

Gelukkig kunt u bij veel hypotheekaanbieders gebruik maken van een zogenoemde verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd. Afhankelijk van de geldverstrekker kun je daarmee je hele hypotheek meenemen. Een andere mogelijkheid is dat je alleen de rente over het nog openstaande bedrag kunt meenemen, voor de rest van uw rentevaste periode. 

Per aanbieder verschillende regels

De regels kunnen van bank tot bank verschillen en vaak moet je ruim van tevoren aangeven wat je plannen zijn. Verder behandelen banken het verhuizen van een hypotheek net zo als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat ze opnieuw naar je inkomen, je schulden en de marktwaarde van je (nieuwe) huis kijken.

Aanvullende hypotheek

Zo zijn er nog wel meer regeltjes. Als de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan je nieuwe hypotheek, kun je je oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen. Heb je juist meer geld nodig? Dan zit je voor de aanvullende hypotheek vast aan je huidige geldverstrekker.

Aflossingsvrije hypotheek

Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je meenemen naar een andere woning. Als je deze hebt afgesloten vóór 1 januari 2013 mag je de rente ervan bij je aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Maar let op: als u verhuist, geldt dit voor maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet u wel aflossen.

Spaar- en beleggingshypotheken

Deze twee hypotheekvormen kunt u niet meer afsluiten. Maar als u er al één hebt, mag u die wel meeverhuizen. U kunt ook besluiten om ’m op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt van situatie tot situatie. Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Afgestemd op u

U ziet, het meenemen van uw hypotheek naar uw nieuwe huis heeft nogal wat aandachtspunten. Gelukkig kennen we ze allemaal. Als Erkend Financieel Adviseur helpen we u graag met een advies dat optimaal is afgestemd op uw situatie, uw wensen en uw voorkeuren.